Vissza a fõoldalra

Az oldal felhõtlen élvezetéhez ajánlott ingyenes programok

Az elsõ ránézésre misztikusnak tûnõ "nwc"-k a Noteworthy Composer nevû program által létrehozott állományok. Annyival tudnak többet egy hagyományos MIDI-nél, hogy a hangzó anyagon kívül egy korrekt kottaképet is tartalmaznak. Ha használni szeretnéd valamelyiket, három út áll elõtted: letöldöd majd a saját gépeden (internet kapcsolat nélkül) megnyitod, egyenest a világhálon keresztül meghallgatod, vagy pedig letöltöd majd meghallgatod, kinyomtatod és - ha úgy szottyan kedved - tetszés szerint átírod, eltorzítod és meggyalázod. Az elsõ lehetõséghez a Noteworthy Player, a másodikhoz a Noteworthy Browser, a harmadikhoz pedig a Noteworthy Composer letöltését ajánlom. (elég kicsiny programok ezek, mindegyikük jócskán kisebb mint 1 MB)

Noteworthy Composer (shareware) Noteworthy Browser (freeware) Noteworthy Player (freeware)

A MIDI-khez természetesen semmilyen különleges software-re nincs szükséged, bármilyen hagyományosan használt lejátszó megteszi, (Winamp, Windows Media Player, Quick Time stb...) de ha esetleg szeretnél egy kifejezetten MIDI lejátszásra való eszközt akkor szerintem érdemes kipróbálni a szintén freeware vanBasco's Karaoke Player-t. (Zenehallgatás közben kikapcsolhatod az egyes sávokat, tempót válthatsz és transzponálhatsz is vele, és amint eluntad a zenéimet, a honlapjukon karaoke fájlokat kereshetsz. Born to be wild:) Ha pedig a böngészõdön keresztül szeretnél zenét hallgatni, akkor érdemes letöltened a Yamaha MIDPLUG-ot. Teljesen ingyenes és elég szépen szól.


Kiváló muzsikusok (ábécé sorrendben)

Christian Boesche
Német srác, orvosnak tanul, mellesleg õ nyomott le 2001 októberében a "Montly Midi Contest"-en a "Phoenix Rising" címû darabjával. Elég kevés darabja van fenn az oldalán, de mind nagyon élvezetesek. Különösen ajánlom a B-moll fantáziát!
Fábian Jozsef
Ex-geológus, informatikus. A magyar népzenei misszió elszánt harcosa. Ha ellátogtsz az oldalára, és szeretnéd megismerni a zenei munkásságát (saját darabokat, népzenefeldolgozásokat is ír) érdemes letölteni "My NWC files sent to the newgroup can be downloaded" jelzésû zip-fájl, amiben NWC formátumban rengeteg csodálatos muzsikát találhatsz.
Ertugrul INANC
Török zeneszerzõ, és török-muzsika szakétõ. (azt, hogy mi mással foglalkozik sajnos nem tudom). Darabjaiban fellelhetõek a török klasszikus zene és a szabadon használt szeriális technika elemei egyaránt. Különösen ajánlom a "Nyolc variáció zenekarra" címû darabját.
Andreas Kryger Jensen
Nagyon fiatal, és nagyon tehetséges dán zeneszerzõ. Ha jól tudom zenei pályára készül. Nagyon élvezetesek a zongoradarabjai, a "cartoon music"-ja, és nemrég készült el a szimfóniájának az elsõ tétele. (mire ezt olvasod, lehet, hogy már a többi is) Ha az oldalán jársz hallgasd meg feltétlenül a "Grotesque Duet"-et, az a kedvencem.
Fred Nachbaur
Azon kívül, hogy idõnként rajtam segít nem pontosan tudom, hogy mivel foglalkozik, de az bizos, hogy az oldala hihetetlenül gazdag. Saját kompoziciók, kották, gazdag link-tár, és a csodálatos "Varázsfuvola"-project, ahol a teljes operát megtalálhatod NWC-ben. (hasznos, például amikor az "Éjkirálynõ áriáját" szeretnéd karaoke énekelni) Ezeken kívül találhatsz itt programokat amivel a MIDI hangolását temperálhatod meg egy csomó mindent amit én sem értek pontosan.
Anndra MacEanruig
Fiatal, hihetetlenûl termékeny és tehetséges szerzõ. Érdemes a számtalan darabjából akár találomra kiválasztani egyet és meghallgatni, jó eséllyel nem kell csalódnunk. A zeneszerzésen kívül egyéb projektjei is fellelhetõek az oldalán, például az oktáv különleges felosztásának kapcsán elég érdekes eredményekre jutott. Egyelõre különbözõ skálákat és harmóniákat alakított az újonnan keletkezett hangközökbõl. Fejlemények várhatóak.
Pálmai Krisztian
Nagytudású, tapasztalt zeneszerzõ. Középiskolai énektanárképzõ szakon végzett a Zeneakadémián. Az interneten barangolva az volt az érzésem, hogy egy idõben minden MIDI-zeneszerzõ versenyt õ nyert meg. Ez a link nem a honlapjára vezet hanem az Mp3-maihoz, (ezek renderelt MIDI-k, élõ ember és hangszer bevonása nélkül ez tökéletesebb minõségû muzsika ami elképzelhetõ) újabban már nem dolgozik general midi-re. Feltétlenül halgassd meg a "Katona vagyok én"-t (ez a kedvencem), vagy az "Ultralady and her First Mini-Adventure" címû darabját. Ez utóbbi egy virtuóz amerikai filmzene paródia.
Andrew Purdam
Õ a Noteworthy Scriptorium egyik kulcsfigurája, igazi hangszeres polihisztor. Az oldalán rengeteg zenét találhatsz MIDI-ben és NWC-ben. (néhány saját darabját, és nagy klasszikusok híres mûveit) Továbbá a "temperaments" fejezetbõl végre kiderül, hogy mik is azok a "Werckmeister harmóniák".
Paulo Galvao
Portugál barokk-gitáros, zeneszerzõ. Az oldalán bepillantást nyerhetsz Antonio da Costa portugál hegedûs és gitáros mûvészetébe. (Fél évig Magyarországon tanult, és kíválóan elsajátította a nyelvünket)
Luca Rodolfi
Olasz mûkedvelõ zeneszerzõ. A kedvencem az 5 kis zongoradarab címû munkája. Sok köztük viszonylag rövid, ismétlõdõ harmóniasorokra, figurákra írt variáció (többször kifejezetten improvizációs szellemben) de ez a megoldás sem válik sosem unalmassá mivel minden kis darabot igen érzékenyen és rendkívûl zongoraszerûen oldott meg a szerzõ.
Alessandro Simonetto
Egészen különleges zeneszerzõ, és zongorista. Csodálatos fúgákat ír, virtuózan improvizál, (bármilyen stílusban) és mellesleg õ szerkeszti a www.kunstderfuge.com -ot. Van tõle egy dedikált cd-m:)

Muzsika a világhálón

Classical Archives
Classical Archives A létezõ legnagyobb MIDI archivum a weben. A kiemelt zeneszerzõk (Bach, Mozart, Beethoven, Schubert stb) darabjainak jelentõs része megtalálható náluk tematikusan csoportosítva. (Bármit pillanatok alatt meg lehet találni, nagyon értelemszerûen csoportosították az irtózatos adatmenniséget) A kiemelteken kívûl összesen több mint 1200 zeneszerezõ képviselteti magát az oldalon, köztük ma élõ profik és mûkedvelõk egyaránt. (gondosan leválasztva a nagyoktól:) Az egyetlen gond a huszadik századi klasszikusokkal van akinek a halála óta nem telt el elegendõ idõ a közkinccsé váláshoz, tõlük nem találni MIDI-ket. Újabban viszont elkezdtek szaporodni náluk az Mp3-mak, ezeket az említett problémás elemektõl is találni. Röviden ha úgynevezett klasszikus zenei MIDI-re vadászol a neten, akkor majdnem biztos, hogy itt megtalálod. (Természetesen az oldal ingyenes, pénzt csak néhány speciális szolgáltatásért kérnek, de ezek nélkül simán meg lehet lenni)
Classical MIDI connection
Ez a másik nagy MIDI gyûjtemény. Szerencsére õket nem érdekli a közkinccsé válás jogi problémája, rengeteg huszadik századi szerzõtõl tartanak itt darabokat. Természetesen a teljesség igénye nélkül, de a legfontosabb mûveket általában meg lehet találni.
NWC Scriptorium
NWC Scriptorium
Ez az egyik kedvenc helyem. Itt is van rengeteg úgynevezett nagy klasszikus, de én leginkább a ma élõk miatt látogatom. A "kiváló muzsikusok" fejezetben tárgyaltak jelentõs része - jómagam is - itt publikál. Ha Noteworthy-t használsz rengeteg hasznos dolgot találhatsz az oldalon, trükköket, fontokat, egyéb fájlokat. Ha idõd enegedi, - és van hozzá kedved - látogass el a Noteworthy Newsgroupba is, (news://news2.ezusa.net/ntworthy.nwc) ahol kedves, segitõkész embereket találhatsz akikkel bármilyen zenei jellegû kérdést megvitathatsz. Ha segítségre, tanácsra van szükséged, saját munkáid hatását kívánod tesztelni, vagy - példámat követvén - hülyeségeket szeretnél kérdezni, biztos vagyok benne, hogy örömmel látnak majd.
Monthly MIDI Contest

Mint a nevébõl is kiderûl ez egy verseny amit MIDI-t használó zene-csináló (alternatív kifejezés a kissé mereven csengõ zeneszerzõre:) embereknek rendeznek havonta. Bármilyen kategóriában küldhetsz darabokat, hozzáértõ zsûritagokfoglakoznak majd az ügyeddel.(Persze ez csak reklámszöveg, néha el kell viselni az emberi sötétség legszélsõségesebb megnyilvánulásait is az egyes zsûritagoktól) Az elsõ három helyezett egy gif képet kap amit aztán elhelyezhet a honlapján. (Kissé lassan lehet hozzájutni, de már láttam több oldalon is, úgyhogy valószínüleg nem reménytelen. 2003 áprilisi bejegyzés: reménytelen) Ha nem nyersz az sem gond, mert valamiféle (általában nem túl finomkodó) kritikát biztosan kapsz, és ahhoz sem könnyû hozzájutni manapság. (Csak nem szabad mindent túl komolyan venni amit írnak. Nagy levegõ, egy pohár víz és elszámolni 100-ig lassan, és nem anyázni, mert felelsleges:)

Pixel Arts Midi Contest

A legjobb midiverseny a neten. Náluk sokkal profibb a zsûrizési rendszer mint az MMC-nél, jobban figyelnek az igazságtalanságok kiküszöbölésére. Ha ide küldesz darabot a "classical, orchestral" vagy "mixed" kategóriában, akkor jó eséllyel pályázol - irtózatos kínok közepette összeeszkábált - angolnyelvû jótanácsaimra. (Itt zsûrizem. Haveroknak, támogatóknak kedvezmény:))))
Tina Billett`s Keyboard Creations
Ezen az oldalon az említett hölgy által készített MIDI-ket, és NWC-ket találhatod. Értelemszerûen a gyûjetmény mérete nem mérhetõ a fentebb említett hatalmas oldalakéhoz, de érdemes meglátogatni mert ha klasszikus kedvenceket keresel akkor nem kell elveszned az irtózatos adatmennyiségben. (A zeneszerzõk akik feltünnek az oldalon: Beethoven, Bizet, Chopin, Dvorák, Grieg, Joplin, Smetana, Csajkovszkij) Azt hiszem a Beethoven gyüjtemény a leggazdagabb, a nyolcadik kivételével a Mester minden szimfóniáját, öt hires zongoraszonátáját (köztük a "Patetikus"-t, a "Holdfény"-t és az "Appassinata"-t) és két nyitányát is megtalálhatod ott.
Eartrainer

Eléggé aszketikus, de rendkívül hasznos oldal. Egyetlen dolgot lehet az oldalon csinálni: a hallott hangközökrõl, akkordokról megmondani, hogy vajh miként nevezik õket. Sokunknak nem telik magántanárra akinek segítségével hallásunkat pallérozhatnánk, szóval az oldal értéke szinte felbecsülhetetlen.

Teoria

Zeneelméleti oldal, havi kérdésekkel, cikkekkel, és egy shareware programmal amlynek segítségével kétségbeejtõ zenei hallásunkat pallérozhatjuk.

Kunst der Fuge

Kiváló oldal, kizárólag a "fúga mûvészetérõl". Több száz fúga Byrdtõl, Preiszneren át Sosztakovicsig, midi formátumban. Esszék, versenyek, stb... Nagyon mackó oldal:)

Go to the English site